Orthomoleculaire
Wat is Orthomoleculaire geneeskunde?
(scroll down for the English version)
Orthomoleculaire geneeskunde (ook wel nutritionele geneeskunde genoemd) is gericht op optimaal gezondheid. Het is een vorm van behandeling die met behulp van een natuurlijke voedingstoffen en/of supplementen de weerstand verhoogt, de klachten vermindert of verhelpt.
Interventies op het gebied van leefstijl staan centraal bij de orthomoleculaire geneeskunde. Hierbij is voeding het belangrijkste aandachtspunt.
In het begin van de 20e eeuw werden steeds meer gebreksziekten ontdekt die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine. Een voorbeeld is scheurbuik dat te voorkomen en te genezen bleek met vitamine C. Dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebreksziekten wordt steeds duidelijker vanaf ongeveer 1960.
Sindsdien blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten en ouderdomsdiabetes.
In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren.
Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden.
What is Orthomolecular Therapy?
Orthomolecular Therapy (also called Orthomolecular Medicine/Nutritional Medicine) focuses on optimal health. It is a form of treatment that uses natural products and/or supplements in order to improve the immune system and reduce or resolve complaints.
Lifestyle interventions are central to Orthomolecular Therapy and nutrition is the main focus.
In the beginning of the 20th century, more and more deficiency diseases were discovered that could be cured by vitamin supplementation. Scurvy, for example, turned out to be preventable and curable with vitamin C. That nutrition has more influence than only the prevention of typical deficiency diseases has become increasingly clear from the 1960s.
Since then, a growing number of scientific studies have shown that there is a connection between diet and disease. The role of poor nutrition in certain diseases such as: cardiovascular disease, certain types of cancer and adult-onset diabetes, for example, is already well known.
The aim of Orthomolecular Therapy is to get as many necessary and useful nutrients as possible through diet and reduce harmful substances as much as possible. However, even for a healthy person, it is almost impossible to consume optimal amounts of certain nutrients through food.
Both with the aim of preventing and treating diseases, it may be necessary to take additional nutrients in the form of dietary supplements in addition to the most complete diet possible.
Dietary supplements are tablets or capsules that contain high dosages of substances that also occur in lesser amounts through diet. These can be: vitamins, minerals, amino acids, essential fatty acids or enzymes, but also less well-known groups of substances such as bioflavonoids.